Waterwelpen

Leeftijdsgroep: 7 – 11 jaar

Wanneer ga ik naar scouting?
Elke zaterdag van 10:00 – 12:00 uur (graag bij verhindering afmelden, bij voorkeur per e-mail aan waterwelpen@waterscouting-deijssel.nl) Het scoutingseizoen begint – na de zomervakantie – op de eerste zaterdag van september en eindigt met het jaarlijkse vijfdaagse zomerkamp dat gehouden wordt in de eerste week van de zomervakantie (in 2020 is dat: 18 tot en met 22 juli) Waterwelpen houden hun opkomsten vaak bij of op het water. Daarom is voor deze speltak een zwemdiploma A verplicht. Voor deze speltak zijn in het clubhuis voldoende reddingsvesten aanwezig.

Welke soorten opkomsten zijn er?
Tijdens de opkomsten in en rond het scoutinggebouw doen we scoutingspelletjes, werken we aan vaardigheden en leren we scoutingtechnieken. Ook zijn er bijzondere opkomsten zoals overnachtingen (weekeinde), zwemmen, nestwedstrijden, insignes, kanoën en zeilen en speurtochten. De welpenleiding geeft ongeveer 4 maal per seizoen een overzicht mee met informatie over de opkomsten en e.v. afwijkende opkomsttijden en aankondigingen over bijzondere opkomsten.

Nieuwe welp en nu verder?
Je ouders hebben deze informatiemap ontvangen, daarin zitten een paar formulieren die de leiding graag ingevuld terug wil ontvangen. Als nieuw lid wordt je in de groep verwelkomd door een installatie. Bij de installatie leg je de scoutingbelofte af en krijg je de installatieteken opgespeld en, als je die nog niet hebt, de groepsdas. Omdat de installatie van nieuwe welpen toch best een beetje bijzonder is zijn ouders, broertjes, zusjes, ooms, tantes, opa’s, oma’s, ect. van harte welkom. Als je wordt geïnstalleerd zorg er dan voor dat je uniform compleet is. Dit houdt in een (blauw) uniformblouse en scouting-pet! Van beide hebben we nog een kleine voorraad op de groep, wil je hier gebruik van maken, geef dat op tijd door aan de leiding! De blouse en pet zijn ook te koop bij de scoutshop (https://www.scoutshop.nl/) of Heemraadssingel 129, 3022CD Rotterdam (kijk op de website voor de openingstijden). Insignes, installatietekens en das hoef je niet te kopen, deze krijg je van de groep bij de installatie.

Wat is openen en sluiten?
Aan het begin en het einde van een opkomst verzamelen de waterwelpen zich in een kring en zingen ze hun openings- en sluitingslied:

Wat zijn insignes?
Tijdens het spel doen welpen allerlei vaardigheden op die beloond worden met een insigne. Bij scouting gebruikt men insignes om te laten zien dat je in een paar opkomsten vaardigheden hebt opgedaan. Voorbeelden van insignes die je als waterwelp kunt behalen zijn:

Wat gebeurt er op zomerkamp?
Het hoogtepunt van het scoutingseizoen is het zomerkamp. Hiermee wordt ook het seizoen afgesloten. De waterwelpen gaan vijf dagen in de eerste week van de zomervakantie. Elk zomerkamp heeft een thema en in die vijf dagen doen we allerlei spelen en activiteiten rondom dat thema. Kort voor het zomerkamp krijg je een kampboekje met allerlei informatie over het kamp (thema, adressen, wat je mee moet nemen en wat niet)

Wie geven er leiding?
Kimberley Westra